Happily ever after is helaas allang niet voor ieder huwelijk weggelegd. Veel huwelijken eindigen tegenwoordig dan ook in een echtscheiding. In de meeste gevallen wordt de echtscheiding dan gezamenlijk ingediend en gaat ieder zijn eigen weg. Maar wat nou als je partner onvindbaar is? Kun je dan wel scheiden of ben je voor eeuwig tot diegene veroordeeld? In deze blog vertellen we meer over het scheiden van een onvindbare partner en hoe je dit aanpakt.
Een onvindbare partner, dat is toch niet mogelijk?
Misschien denk je bij jezelf, een onvindbare partner, dat kan toch helemaal niet? Je bent getrouwd dan weet je toch waar de ander is, en wat diegene uitspookt? Helaas gaat die vlieger niet altijd op. Zo was er een aantal jaar geleden een vrouw in het nieuws die dacht dat haar man zelfmoord gepleegd had. Hij had aangegeven dat hij depressief was, er was een afscheidsbrief, zijn auto werd teruggevonden en zag eruit alsof hij daar een tijdje in had gewoond, zijn paspoort lag erin en ga zo nog maar even door. Het enige wat ontbrak was de man zelf. De vrouw had werkelijk geen idee wat er gebeurd kon zijn, kortom de man was onvindbaar.
Pas toen na maanden zoeken Tros vermist ingeschakeld werd, bleek dat de man met zijn nieuwe vriendin in Frankrijk woonde. Dit is helaas maar één voorbeeld van hoe een partner onvindbaar kan zijn. Een ander voorbeeld is een huwelijk tussen een Nederlander en een partner met een buitenlandse nationaliteit. Het komt niet zelden voor dat als het huwelijk dreigt te stranden, deze buitenlandse partner met de noorderzon vertrekt, al dan niet terug naar land van herkomst. Een forwarding address wordt in veel van deze gevallen niet achter gelaten. Kortom er zijn wel degelijk tal van mogelijkheden waardoor de partner onvindbaar wordt.
Mijn partner is onvindbaar. Kan ik dan toch scheiden?
Als jij in een situatie zit waarbij je partner onvindbaar is, vraag je je misschien af of je überhaupt wel kunt scheiden of dat je voor eeuwig aan deze onvindbare partner vast zit. Wees gerust, scheiden is zeker mogelijk. Het heeft alleen iets meer voeten in de aarde dan anders. In dit geval dient jouw echtscheidingsadvocaat namens jou een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Scheiden van een onvindbare partner kan helaas niet op een andere manier, zoals bijvoorbeeld online scheiden. Bij een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding zal de rechter vervolgens bepalen of er sprake is van duurzame ontwrichting.
De ander informeren over de scheiding
Voordat de rechter zich buigt over dit verzoek dient de andere partner geïnformeerd te worden over het feit dat de eenzijdige procedure in gang gezet is. Diegene dient immers de mogelijkheid te krijgen om een verweerschrift met eventuele verzoeken in te dienen bij de rechtbank. In het normale geval wordt een deurwaarder met dit verzoekschrift op pad gestuurd maar dit kan natuurlijk alleen als de woon of verblijfplaats van de (ex) echtgenoot bekend is.
Bij een onvindbare partner is dit natuurlijk niet het geval en zal op een andere manier kenbaar moeten worden gemaakt dat jij wilt scheiden. Daarom wordt in deze gevallen het eenzijdige verzoek tot scheiding kenbaar gemaakt aan het Openbaar Ministerie, en daarnaast wordt het gepubliceerd in de Staatscourant. De onvindbare partner heeft dan 3 maanden de tijd om hierop te reageren. Tevens dien je met je advocaat te kijken naar andere mogelijkheden om je (ex) partner op de hoogte te stellen. Bijvoorbeeld via social media, Whatsapp of email. Blijkt uiteindelijk dat de (ex) partner op geen enkele manier te bereiken is, en heeft deze ook geen bezwaarschrift ingediend naar aanleiding van de publicatie in de Staatscourant? Dan zal de rechter overgaan tot het uitspreken van de scheiding en deze in laten schrijven in de registers van de burgerlijke stand.
Onze Scheidingsprofs staan voor je klaar
Als je wilt scheiden van een onvindbare partner, is het verstandig om een echtscheidingsadvocaat met ruime ervaring op dit gebied in te schakelen. Heb je daarnaast te maken met een onvindbare partner met een buitenlandse nationaliteit, waarvan je vermoed dat die naar het buitenland vertrokken is? Zorg er dan voor dat je advocaat ook gespecialiseerd is op het gebied van internationaal privaatrecht. Deze kan jouw situatie beoordelen en in overleg met jou bepalen hoe de procedure dient te worden ingestoken. Heb je advies of begeleiding nodig? Dan helpen onze Scheidingsprofs je graag op weg.
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.