Social media heeft een steeds grotere invloed in ons leven. Veel mensen kunnen zich geen leven voorstellen zonder deze digitale contactmogelijkheden vooral als het goed met ze gaat. Helaas kan social media ook in mindere tijden een grote rol spelen. Vormt de combinatie social media en scheiden een gelukkige relatie? In dit artikel ontdek je het antwoord.
De rol van social media in ons leven
We hoeven het niet cijfermatig te onderbouwen als je weet dat je inmiddels een uitzondering bent als je geen gebruik maakt van bijvoorbeeld Facebook, Twitter, LinkedIn en/of WhatsApp. Om er toch een enkel cijfer tegenaan te gooien: Facebook heeft meer dan 10 miljoen gebruikers in Nederland en is hiermee het grootste social media platform in ons land. Veel mensen hechten er veel waarde aan om hun lief en leed met de hele wereld te delen en dan vooral het eerste. In geval van leed kan social media ook een grote rol spelen. Het kan relaties kapot maken als social media meer aandacht op zich weet te vestigen dan de partners voor elkaar hebben. Daarnaast kan het gebruik van social media heel pijnlijk zijn als je via een van de platformen erachter komt dat je (ex) partner wel heel vaak op de foto staat met steeds dezelfde andere persoon of veelvuldig genoemd wordt in de berichten….
Voor deze lastige keuze sta je als je als social media gebruiker in scheiding ligt
Ook als je in een scheiding ligt kan het gebruik van social media heel pijnlijk zijn. Hoe lastig is het om foto’s en/of video’s tegen te komen van tijden waarin jullie als gezin nog gelukkig waren? Hoe lastig is de keuze om je status te veranderen van “getrouwd” naar “gescheiden” of “single”? Ook nadat je gescheiden bent, kan het gebruik van social media erg lastig zijn. Denk maar aan posts met een eventuele nieuwe liefde. Je wilt je geluk het liefst van de daken schreeuwen (en social media is hier uitermate geschikt voor) maar hoe verstandig is dat als je je nieuwe liefde nog aan bepaalde mensen (zoals je kinderen) moet introduceren? In dit geval kan social media indirect de oorzaak zijn van loyaliteitsproblemen. Een post kan zelfs gevolgen op de afspraken die je met je ex-partner hebt gemaakt.
Hoe posts op social media gevolgen kunnen hebben op de alimentatieregeling
De laatste zin uit de vorige alinea brengt ons automatisch bij de uitleg hoe posts op social media gevolgen kunnen hebben op de alimentatieregeling. Het is goed om hierbij te vermelden dat er bij rechtspraken steeds meer gekeken wordt naar social media posts en dat deze berichten zelfs als bewijsstuk kan worden gezien die als basis dienen voor uitspraken. De laatste tijd zijn er steeds meer uitspraken gedaan in het familierecht waarin social media de beslissing van de rechter beïnvloeden. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van het verlies van gezag van een van de ouders door negatieve uitlatingen over de andere ouder op social media. daarnaast kan de op social media genoemde status zoals “maried” of “wife” als bewijsstuk worden aangevoerd om de rechter te overtuigen dat de partner hertrouwd is en er geen partneralimentatie hoeft te worden betaald. Daarnaast kunnen posts, foto’s en video’s het bewijsstuk vormen dat iemand daadwerkelijk full time samenwoont.
Waarom scheidingen die op internet worden uitgevochten heel kostbaar kunnen zijn
De bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat je moet oppassen met uitlatingen op Facebook en andere social media. Deze posts kunnen je letterlijk heel duur komen te staan. Aan de andere kant zijn deze uitspraken aanleiding om de social media van je ex goed in de gaten te houden. Daarnaast is er nog een ander punt waarop we je willen wijzen waarom scheidingen die op internet worden uitgevochten heel kostbaar kunnen zijn. We hoeven je immers niet uit te leggen dat social mediagebruik emoties oproept. Dit is immers een van de voornaamste doelstellingen van social media. Het nadeel van het gebruik van dit soort social media dat een deel van het (volledige) verhaal zichtbaar wordt en er geen vorm van nuance is. Dit kan juist emoties oproepen. Daarnaast kunnen uitingen op social media een accelerator zijn voor emoties. Dit kan een scheidingstraject een hele andere wending geven. Het kan zomaar gebeuren dat je oorspronkelijk van plan was om samen het echtscheidingstraject te doorlopen en te kiezen voor online scheiden maar door een enkel social media post de stemming volledig omslaat en er een grote ruzie ontstaat. In dat geval zullen jullie ieder je individuele belangen toch moeten laten behartigen door een echtscheidingsadvocaat en kan de scheiding onnodig heel kostbaar worden.
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.