Solliciteren na je scheiding

Een scheiding is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Natuurlijk qua emoties, maar het kan ook gevolgen hebben op andere levensgebieden, zoals bijvoorbeeld je carrière. Als je na je scheiding op zoek gaat naar een nieuwe baan, vraag je je misschien af of je deze persoonlijke verandering ook moet delen met je potentiële nieuwe werkgever. Ga jij solliciteren na je scheiding en wil je hier graag meer over weten? In dit blogbericht bespreken we of het verstandig is om je scheiding te vermelden tijdens een sollicitatiegesprek en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 

Ben je verplicht om te vertellen dat je gescheiden bent? 

Hier kunnen we kort over zijn: je bent niet verplicht om je scheiding te vermelden als je gaat solliciteren. Werkgevers zijn over het algemeen geïnteresseerd in je werkervaring, vaardigheden en of je geschikt bent voor de functie. Persoonlijke zaken, zoals een scheiding, hoeven dus in principe geen onderdeel te zijn van het gesprek. Het sollicitatiegesprek is immers bedoeld om te beoordelen of je een goede match bent voor de functie en of je goed past bij het bedrijf, niet om je persoonlijke leven uit te diepen.

 

Maar, er zijn wel situaties waarin het relevant kan zijn om toch je scheiding te vermelden ondanks dat dat geen verplichting is. Bijvoorbeeld als je een gat in je cv hebt omdat je een periode niet hebt gewerkt om persoonlijke zaken te regelen. In zo’n geval kan het nuttig zijn om dit kort te benoemen. Daarbij hoef je overigens nog niet te vermelden dat het om een scheiding ging. Je zou kunnen zeggen: “Ik heb een korte pauze in mijn carrière gehad om persoonlijke redenen, maar ik ben nu klaar om weer volledig aan de slag te gaan.” Op deze manier geef je een verklaring voor de onderbreking zonder echt in detail te treden. 

 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? 

Een andere situatie waarin het vermelden van je scheiding relevant kan zijn, is als je door de scheiding bent verhuisd en dit invloed heeft op je beschikbaarheid of reistijd. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik ben onlangs verhuisd naar deze regio en ik ben zeer gemotiveerd om hier een nieuwe carrière op te bouwen.” Dit laat zien dat je een nieuwe start maakt en klaar bent voor een nieuwe uitdaging, wat positief overkomt op de werkgever. Op die manier hoeft het feit dat je gescheiden bent geen negatief aspect te zijn, maar kan je het juist op een positieve manier benaderen. 

 

Bespreek je scheiding op een positieve en professionele manier 

Als je besluit je scheiding te bespreken, is het belangrijk om dit op een professionele en positieve manier te doen. Geef dus alleen de nodige informatie en vermijd uitgebreide details. Het doel is om je potentiële werkgever gerust te stellen dat je persoonlijke situatie je werk niet negatief zal beïnvloeden. Richt het gesprek dus met name op de toewijding aan je carrière en je enthousiasme voor de nieuwe functie en laat zien dat je ondanks je persoonlijke uitdagingen klaar bent om je professioneel in te zetten.

 

Werkgevers waarderen vaak kandidaten die veerkracht en aanpassingsvermogen laten zien. Je kunt je scheiding presenteren als een ervaring waar je sterker uit bent gekomen. Dit kan je zelfs helpen om je kwaliteiten zoals doorzettingsvermogen en flexibiliteit te benadrukken. Bijvoorbeeld: “Tijdens deze periode heb ik geleerd om met moeilijke situaties om te gaan en ik ben nu sterker en meer gefocust dan ooit. Ik kijk ernaar uit om deze nieuwe energie in mijn werk te steken.”

 

Meer weten? 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle werkgevers op dezelfde manier reageren op persoonlijke situaties. Sommige werkgevers kunnen begripvoller en flexibeler zijn dan anderen. Het is dus ook goed om de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert meteen te onderzoeken en in te schatten hoe open je kunt zijn over je persoonlijke situatie. In sommige gevallen kan het juist positief zijn om je persoonlijke verhaal te delen als je denkt dat het je helpt om een goede band op te bouwen met je toekomstige werkgever. Lig jij in scheiding en wil je graag op een laagdrempelige manier scheiden? Of wil je meer informatie over specifieke onderdelen rondom je scheiding? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.