Als jullie overwegen om tijdelijk uit elkaar te gaan met kinderen, kunnen er veel vragen opkomen. Waar ga je wonen? Hoe zorg je ervoor dat de kinderen niet de dupe worden? Tijdelijk apart wonen hoeft geen definitieve breuk te betekenen, maar kan juist rust en ruimte geven om na te denken over de toekomst. In dit blog bekijken we enkele opties en geven we advies voor stellen die tijdelijk uit elkaar gaan, terwijl ze samen voor hun kinderen blijven zorgen. Tijdelijk uit elkaar met kinderen? Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. 

Hoe zit het met wonen? 

Een van de eerste vragen die vaak opkomt bij tijdelijk uit elkaar gaan met kinderen, is: waar wonen jullie? Er zijn verschillende opties mogelijk. De meest voorkomende keuze is dat één ouder in het gezamenlijke huis blijft wonen, terwijl de ander tijdelijk elders verblijft. Dit kan bijvoorbeeld bij familie, vrienden of door het huren van een tijdelijke woning. In sommige gevallen kan het zelfs mogelijk zijn om een logeerregeling op te zetten, waarbij de kinderen in hun eigen huis blijven en de ouders afwisselend in en uit het huis verhuizen. Dit wordt ook wel ‘birdnesting’ genoemd. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken, zodat de kinderen stabiliteit ervaren tijdens deze periode.

Ouderschapsplan bij tijdelijk uit elkaar

Wanneer jullie tijdelijk apart wonen, blijft het belangrijk om de zorg voor de kinderen goed te organiseren. Dit kan door middel van een ouderschapsplan, waarin afspraken worden gemaakt over de zorgverdeling, communicatie en financiën. Ook al is de breuk mogelijk tijdelijk, duidelijke afspraken helpen om misverstanden te voorkomen en zorgen voor een stabiele omgeving voor de kinderen. Bij Scheidingsprofs kun je hulp krijgen bij het opstellen van een ouderschapsplan, zodat jullie beiden weten waar je aan toe bent. 

Bemiddeling en ondersteuning

Tijdelijk uit elkaar gaan met kinderen kan emotioneel best zwaar zijn. Het kan daarom verstandig zijn om een mediator in te schakelen. Een mediator kan helpen bij het maken van afspraken en het oplossen van conflicten. Scheidingsprofs biedt bemiddeling op een laagdrempelige manier, zodat jullie in goed overleg tot afspraken kunnen komen. 

Tijd om na te denken

Tijdelijk uit elkaar gaan met kinderen kan een manier zijn om ademruimte te krijgen en de relatie opnieuw te evalueren. Of jullie uiteindelijk besluiten om samen verder te gaan of definitief te scheiden, het belangrijkste is dat de kinderen altijd centraal staan en dat hun welzijn voorop blijft.

Kom je er samen niet uit of heb je behoefte aan begeleiding? De experts van Scheidingsprofs staan klaar om je te helpen met laagdrempelige oplossingen, of het nu gaat om bemiddeling, het opstellen van een ouderschapsplan of advies over tijdelijke woonsituaties. Wil je op een eenvoudige manier scheiden zonder al te veel juridische rompslomp? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. Wij weten alles over online scheiden, scheiden en kinderen, en hoe je tijdelijk uit elkaar kunt gaan zonder onnodige complicaties. Samen zorgen we ervoor dat deze periode soepel verloopt, met het welzijn van de kinderen altijd voorop.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.