De periode na de zomervakantie is voor onze Scheidingsprofs altijd de drukste periode. Dit is niet alleen de periode dat veel mensen hun plan om te gaan scheiden tot uitvoer brengen maar het najaar is ook hét moment om het ouderschapsplan te herzien. Waarom dit zo is, ontdek je in dit artikel.

 

Waarom onze Scheidingsprofs het drukker hebben na de vakantieperiode

In het artikel waarin we een aantal interessante feiten over scheiden met je doornemen, heb je kunnen ontdekken dat in de maand januari de meeste scheidingen worden aangevraagd. Het najaar komt in dit lijstje op een goede tweede plek. Veel stellen besluiten tijdens de vakantie om te scheiden. Zij zijn dan langer bij elkaar en hebben alle “gelegenheid” om zich te irriteren aan elkaar of tot de conclusie te komen dat hun karakters steeds meer beginnen te botsen. Ook “dubbele agenda’s” worden in deze periode nog wel eens ontdekt. In veel gevallen wordt tijdens de vakantie de beslissing genomen om te gaan scheiden en gaan veel stellen hier na de vakantie mee aan de slag. Dit is waarom onze Scheidingsprofs het drukker hebben na de vakantieperiode.

 

Waarom ook veel ouderschapsplannen moeten worden herzien na een vakantieperiode

Naast een piek in het aantal scheidingen is de periode na de vakantietijd ook een zeer geschikt moment waarop veel ouderschapsplannen moeten worden herzien. Als gescheiden ouder weet je ongetwijfeld dat een ouderschapsplan een schriftelijke opsomming is van de regels die ouders onderling maken over de manier waarop de ontwikkeling en opvoeding van hun minderjarige kinderen wordt vormgegeven. De beschrijving van de omgangsregeling vormt hier een belangrijk onderdeel van.

Een omgangsregeling is een term die betrekking heeft op de momenten waarop de niet-verzorgende ouder, dus de ouder waarbij de kinderen niet staan ingeschreven, de gelegenheid krijgt om een tijd samen met zijn of haar kinderen door te brengen. Deze regels zijn situatieafhankelijk opgesteld en zijn dus een momentopname. Bij opgroeiende kinderen is deze situatie uiteraard sterk aan veranderingen onderhevig. De situatie verandert bijna jaarlijks en deze veranderingen vinden meestal na de schoolvakantie plaats. Denk hierbij aan een nieuw schoolrooster, verandering van sportclub en nieuwe hobby’s of bezigheden van de kinderen.

 

Ouderschapsplan herzien om misverstanden te voorkomen

Het is goed om het ouderschapsplan op tijd te herzien of aan te passen om misverstanden (conflicten van ouders onder elkaar) te voorkomen. Een nieuwe situatie kan bijvoorbeeld een andere invulling van de omgangsregeling vragen. Op het moment dat er irritaties ontstaan als de nieuwe situatie niet passend is bij de oude afspraken, kan dit vervelende gevolgen (die vergelijkbaar zijn met een vechtscheiding) hebben. Dit kan zelfs veel effect hebben op de toekomst omdat gescheiden ouders van minderjarige kinderen altijd voor een deel met elkaar in contact zullen (moeten) blijven.

 

Waarom het periodiek herzien van het ouderschapsplan een goede keuze is

Het is zelfs aan te raden om het ouderschapsplan periodiek na de zomervakantie te herzien (en eventueel aan te passen op een nieuwe situatie) omdat je hiermee ervoor zorgt dat er in de meeste gevallen slechts een paar kleine aanpassingen nodig zijn. Hiermee worden dit soort gesprekken wat minder beladen en is de kans op een conflictsituatie kleiner. Bijkomend voordeel is dat je hiervoor minder snel (of helemaal niet) gebruik hoeft te maken van professionele hulp van bijvoorbeeld onze Scheidingsprofs en er samen wel uitkomt. Je kunt hiermee kosten besparen en zorgt hiermee voor het onderhouden van het oudercontact. De periode na de zomervakantie is hiervoor uiteraard hét moment gezien het aantal veranderingen van de situatie.

Je bent als gescheiden ouders volledig vrij om veranderingen in het ouderschapsplan zelf overeen te komen en door te voeren. We willen je hierbij wel adviseren om alle veranderingen gedetailleerd schriftelijk vast te leggen. Ook de meest kleine veranderingen. Hiermee voorkom je misverstanden en onduidelijkheden achteraf. Dat is immers juist precies de situatie die je wilt voorkomen.