Als je gaat scheiden, vervallen alle wettelijke regels die aan het huwelijk verbonden zijn voor je. Er is één uitzondering hierop en dat is de onderhoudsverplichting van je partner en voor je kinderen. Volgens het Burgerlijk Wetboek blijf je ook na jullie scheiding verplicht om financieel gezien voor elkaar te zorgen. Deze verplichting gaat soms nog wel verder dan je in eerste instantie zult denken.

 

Wanneer heb je een onderhoudsplicht en wanneer niet?

De onderhoudsplicht wordt ook wel de alimentatieplicht genoemd. Hiermee komen we op een term die we allemaal kennen. Ook op deze website is zeer veel informatie te vinden over partner- en kinderalimentatie. We gaan in deze blog dan ook niet inhoudelijk in op de totstandkoming van alimentatie afspraken. Het is wel handig om te weten wanneer je een onderhoudsplicht hebt en wanneer niet. Dit punt gaan we in deze blog voor je op een rijtje zetten.

 

Wanneer is er sprake van onderhoudsplicht voor partners

We hebben het al in de introductie van het artikel onder je aandacht gebracht, als je gaat trouwen zit je aan je partner “vast”. De kans is groot dat dit een van de redenen was, dat je in het huwelijksbootje bent gestapt maar als dit bootje is gezonken, betekent het niet dat je niet meer vastzit aan je partner. Hoewel je dit misschien liever anders had gezien, blijf je nog wel even aan je partner vast zitten. Je moet bijvoorbeeld partneralimentatie betalen. Dit is het geval bij zowel een huwelijk in gemeenschap van goederen als een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden. Daarnaast is dit het geval bij een geregistreerd partnerschap. 

Hebben jullie gekozen om “alleen maar” te gaan samenwonen? Dan is er (in principe) geen sprake van een onderlinge onderhoudsverplichting. De wet voorziet hier niet in maar als jullie wel zo’n regeling hebben vastgelegd in een samenlevingscontract dan ben je nog even niet van je partner af.

 

Onderhoudsverplichting voor kinderen

De onderhoudsplicht voor (minderjarige) kinderen geldt voor alle ouders. Het maakt in dit geval niet uit of jullie gehuwd zijn geweest, een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan of (met of zonder samenlevingscontract) samengewoond hebt. Ouders zijn wettelijk gezien beide verantwoordelijk voor de opvoeding, ontwikkeling en verzorging van hun kinderen. De regeling die hiervoor getroffen wordt, wordt kinderalimentatie genoemd. Deze verplichting is van toepassing tot het kind de 21-jarige leeftijd heeft bereikt. Op de achttiende leeftijd wordt een kind als ontvangstgerechtigde gezien. Ook op deze regeling kan er een uitzondering worden gemaakt als er aangetoond kan worden dat het kind ook na het bereiken van de 21-jarige leeftijd niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien. De onderhoudsverplichting voor kinderen loopt dan nog even door. De rechter zal in het laatstgenoemde geval een uitspraak doen.

Wat veel mensen niet weten is dat ze ook een onderhoudsplicht kunnen hebben voor hun stiefkinderen. Dit kan het geval zijn als je als stiefouder getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan met een ouder van een minderjarig kind. We vertellen je hier in een de volgende blog op onze website meer over.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.