Weer rust na de scheiding terugvinden? 

Na een scheiding voelen veel mensen dat ze in een wirwar van emoties belanden. Veelvoorkomend gedrag is dan ook het veelvuldig aflopen van feestjes en sociale evenementen. En, hoewel het dan voor veel mensen op het eerste gezicht lijkt alsof je jezelf onderdompelt in plezier en gezelschap, kan dit ook juist een manier zijn om gevoelens van verdriet, eenzaamheid en verlies te maskeren. Je wilt jezelf groot houden, laten zien hoe sterk je bent of vooral even nergens meer aan denken. Merk je dat jouw gedrag een escapisme wordt en voelt het niet meer fijn? Dan vertellen we je graag meer over het goed omgaan met emoties na je scheiding en hoe je die rollercoaster weer op een goede manier achter je kunt laten, lees je mee? 

 

Je sociale kalender volgepland? 

Na een scheiding zoeken veel mensen afleiding door hun sociale kalender vol te plannen. Feestjes en allerlei sociale activiteiten bieden namelijk een kans om even te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit. Herkenbaar? De drukte, het gelach en de gesprekken kunnen natuurlijk heel goed tijdelijk verlichting bieden, maar wanneer dit een patroon wordt, kan het erop wijzen dat je probeert je emoties te ontwijken in plaats van ze te verwerken.

Wanneer je constant op zoek bent naar externe afleiding, loop je het risico jezelf te verliezen. Je focus ligt voornamelijk op het vermijden van pijn, in plaats van het helen ervan. Dit kan leiden tot een gevoel van leegte, waarbij je steeds meer moeite hebt om verbinding te maken met je eigen gevoelens en behoeften. Het is een vicieuze cirkel: hoe meer je jezelf verliest in externe afleiding, hoe verder je verwijderd raakt van je eigen emotionele herstel. 

 

Balans en geluk 

Hoewel het belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen, betekent dit overigens absoluut niet dat je jezelf moet isoleren. Juist niet zelfs. Veel beter is het om te zoeken naar betekenisvolle verbindingen met anderen. Dit kunnen oude vriendschappen zijn, maar ook nieuwe contacten die je kunt opbouwen door deel te nemen aan groepsactiviteiten of gemeenschapsprojecten. Het gevoel van verbondenheid kan namelijk juist enorm helpen bij het herstellen van je emotionele welzijn en sociale interacties kunnen je ook helpen om je perspectief te verbreden en je te realiseren dat je niet alleen bent in je ervaringen en emoties.

 

Professionele hulp inschakelen? 

Professionele hulp kan een grote rol spelen in je herstelproces. Een therapeut kan je namelijk als geen ander helpen om je emoties te verwerken en om te gaan met de complexe gevoelens die na een scheiding opkomen. Hierbij kunnen diverse technieken en methodes worden ingezet, afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt of waar je je goed bij voelt. Of het nu gaat om cognitieve gedragstherapie, mindfulness of een vorm van meditatie, kies altijd voor een manier waar jij je je goed bij voelt.

 

Goed voor jezelf zorgen

Zelfzorg is ook een belangrijk aspect van herstel. Zorg goed voor jezelf door te letten op je fysieke gezondheid, voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Deze basisbehoeften zijn vaak de eerste die worden verwaarloosd in tijden van emotionele stress, maar ze zijn essentieel voor je algehele welzijn. Door goed voor je lichaam te zorgen, geef je jezelf een stevige basis om ook mentaal sterker te worden. 

En ook niet onbelangrijk: wees geduldig met jezelf. Herstellen van een scheiding kost tijd en het is een proces dat met ups en downs komt. Heel normaal dus om momenten van verdriet en wanhoop te ervaren, zelfs als je vooruitgang boekt. Het belangrijkste is om jezelf de tijd en ruimte te geven die je nodig hebt om te helen en om te groeien.

 

Een scheidingsprof inschakelen? 

Het proces van herstel na een scheiding kan complex zijn en is heel persoonlijk. Het vereist een combinatie van zelfreflectie, zelfzorg en sociale steun. Het vinden van een balans tussen tijd voor jezelf en verbinding met anderen is hierbij heel belangrijk. Uiteindelijk gaat het erom dat je weer leert genieten van je eigen gezelschap en een vervuld leven opbouwt waarin je gelukkig kunt zijn, zowel alleen als met anderen. Is jouw scheiding nog niet afgerond, wil je graag op een laagdrempelige manier scheiden of heb je een vraag of hulp nodig als het gaat om wonen of kinderen tijdens of na je scheiding? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.