Geregistreerd partnerschap ontbinden hypotheek

Vragen over de hypotheek na het ontbinden van een geregistreerd partnerschap? Onze experts helpen je graag.

Invloed van ontbinding geregistreerd partnerschap op hypotheek

Wanneer je je relatie graag officieel wilt maken maar niet wilt trouwen dan kun je kiezen voor de optie geregistreerd partnerschap. Wanneer je je partnerschap registreert dan regelt de wet automatisch een aantal zaken voor je. Maar hoe is het om dit partnerschap te ontbinden? En wat voor invloed heeft dit op jouw hypotheek?

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Het grote verschil zit in het beëindigen van de verbondenheid. Een huwelijk kan namelijk alleen door een rechter beëindigd worden. Wanneer er geen kinderen in het spel zijn kan een geregistreerd partnerschap ook ontbonden worden door een advocaat of notaris. Wanneer je een partnerschap registreert regelt de wet dat je verplicht bent om voor elkaar te zorgen en worden jullie automatisch elkaars erfgenaam. Wanneer je een geregistreerd partnerschap hebt mag je elkaars achternamen gebruiken, behalve wanneer je officiële documenten moet invullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de belastingaangifte.

Wanneer jullie je partnerschap hebben laten registreren hebben jullie elkaars toestemming nodig om beslissingen te nemen. Wanneer je je woning wilt verkopen of wanneer je iets koopt op afbetaling moet je elkaars toestemming hebben. De gezamenlijke woning mag ook niet zonder toestemming van je partner worden beleend, verkocht of verzwaard met een beperkt recht zoals een hypotheek.

Voor 1 januari 2018

De regels omtrent de bezittingen en schulden zijn afhankelijk van de datum dat je je partnerschap hebt laten registreren. Heb je dit gedaan vóór 1 januari 2018 dan zijn jullie automatisch geregistreerd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden, ook opgebouwd voor de registratie, van jullie beiden zijn. Ook schenkingen en erfenissen vallen onder gemeenschap van goederen, mits dit niet anders is aangegeven in het testament. Ook eigen ondernemingen worden opgenomen in de gemeenschap van goederen. Dit betekent dus dat wanneer jullie scheiden jullie beiden de helft van alle bezittingen en schulden krijgen.

Na 1 januari 2018

Als je na 1 januari 2018 je partnerschap hebt laten registreren geldt er een beperkte gemeenschap van goederen.

Beperkte gemeenschap van goederen

Bij beperkte gemeenschap van goederen is niet alles van jullie samen. De bezittingen en schulden die je zelf aangeschaft en/of hebt opgebouwd blijven van jezelf. De schenkingen en erfenissen die je krijgt voor of tijdens het geregistreerde partnerschap blijven dan alleen voor jou, tenzij dit anders is opgemaakt in het testament van de nalater.

De meeste voorwaarden maak je op in een partnerschapsvoorwaarde bij de notaris. Hierin staat vermeld wie wat krijgt. Het is belangrijk om bewijzen van eigendom van je persoonlijke bezittingen goed te bewaren. Hiermee kun je namelijk aantonen dat eigendommen daadwerkelijk van jou zijn. Wanneer je niet kunt aantonen dat de bezitting van jou is heeft je ex-partner ook recht op de helft.

Woning

Wanneer jullie gezamenlijk een woning hebben gekocht zijn jullie hier beiden eigenaar van. Maar wanneer een van jullie de woning heeft aangekocht blijft dat van degene nadat jullie je partnerschap hebben laten registreren. Wanneer jullie je registreren kun je in de partnerschapsvoorwaarden laten opnemen dat je toch wijzigingen wilt aanbrengen op het bezit. Anders zijn de rechten van de andere inwoner afhankelijk van op wiens naam de woning is geregistreerd. In de partnerschapsvoorwaarden, die opgesteld zijn bij de notaris, staat vermeld wie de eigenaar van de woning is.

Invloed op hypotheek

Wanneer een geregistreerd partnerschap ontbonden wordt moet er worden gekeken naar de grootste gezamenlijke bezittingen. In de meeste gevallen is dit de woning. Wanneer de woning door een van jullie beiden is aangeschaft voor de scheiding verandert er niet veel met de hypotheek. Maar wanneer jullie de koopwoning samen voor 1 januari 2018 hebben aangeschaft verandert er wel veel. Dan komen jullie beiden voor de helft van de hypotheekschuld te staan. Wanneer jullie de woning verkopen tegen overwaarde is de winst ook te verdelen onder jullie beiden.

Wanneer de woning na 1 januari 2018 is aangeschaft ga je langs de notaris om een overeenkomst op te maken waarmee je je geregistreerd partnerschap kunt stoppen. De notaris zorgt er vervolgens voor dat er een overeenkomst opgemaakt wordt over hoe de spullen en woning verdeeld worden. Het geregistreerde partnerschap wordt beëindigd wanneer de notaris de verklaring doorgeeft aan de burgerlijke stand.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.9

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig