Partner uitkopen bij scheiding
Vragen omtrent de hypotheek wanneer jij je (ex-)partner uitkoopt? Onze experts helpen je graag.
Als je samen eigenaar bent van een huis en gaat scheiden kom je voor een moeilijke keuze te staan. Blijft één van jullie in het huis wonen of gaat het huis verkocht worden? Er komt van alles bij kijken als je één van deze besluiten genomen hebt. Je hebt misschien wel jarenlang samen een hypotheek betaald voor het huis en daar gaat nu één van jullie van profiteren. Hoe koop je de andere partner uit in dit geval?
Hoe koop je een partner uit bij scheiding?
Als eerste is het belangrijk om samen afspraken te maken over een taxatie. De waarde van het huis moet namelijk bepaald worden en jullie moeten samen achter deze taxatie staan om problemen in de toekomst te voorkomen. Het is verstandig om samen voor een taxateur te kiezen en af te spreken dat deze taxatie vaststaat en dat er niet meer over gediscussieerd kan worden. Als één van jullie of zelfs beiden dit spannend vinden of het hier niet mee eens zijn kun je ook kiezen voor meerdere taxaties. Zo kom je onafhankelijker tot een betere waardebepaling van je huis.
Het is belangrijk om de waarde van het huis goed te weten want op basis van die waarde wordt berekend hoeveel het kost om een partner uit te kopen. Ook is het belangrijk om duidelijk te hebben wat de resterende hypotheekschuld is. Als je de waarde en deze hypotheekschuld kent is het gemakkelijk om uit te rekenen hoe duur het is om je partner uit te kopen. Je bent altijd samen verantwoordelijk voor het huis, en de schuld of juist de winst op het huis zal dus eerlijk verdeeld moeten worden over jullie beiden.
Er kan sprake zijn van overwaarde of van restschuld op het huis. Bij overwaarde is de waarde van het huis hoger dan de resterende hypotheekschuld. Als je het huis nu zou verkopen houd je dus een geldbedrag over ten opzichte van de hypotheek. Bij restschuld is het juist precies andersom. De resterende hypotheekschuld is dan hoger dan de waarde van het huis. Als je het huis zou verkopen blijft er dus nog een deel hypotheek over die je op een andere manier moet terugbetalen.
Bij restschuld moet de vertrekkende partner 50% van dit bedrag betalen aan degene die in het huis blijft wonen. Bij overwaarde moet juist degene die in het huis blijft wonen 50% van dit bedrag betalen aan de vertrekkende partner. In dat geval wordt de partner dus uitgekocht. Beide situaties kunnen financiële problemen of zorgen met zich mee brengen. Bij restschuld kan het lastig zijn om grote bedragen meteen te betalen terwijl bij overwaarde de partner die in het huis blijft wonen waarschijnlijk een nieuwe hogere hypotheek moet afsluiten om de helft van de overwaarde te kunnen betalen.
Heb ik hulp nodig om dit te regelen?
Je zult in ieder geval medewerking nodig hebben van je hypotheekverstrekker die met je meedenkt en kijkt of het financieel mogelijk is dat één van jullie in het huis blijft wonen. Als de hypotheekverstrekker niet akkoord gaat met het oversluiten van de hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek moet je een andere oplossing zoeken. Zodra je gaat scheiden is het dan ook belangrijk om snel een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker om meteen afspraken te kunnen maken.
Mocht je er niet uitkomen met je ex over de juiste oplossing rondom jullie woning is het aan te raden om extra juridisch advies in te winnen. Mocht je de woning graag willen verkopen maar je ex is het daar niet mee eens kun je via een advocaat de verkoop van de woning proberen af te dwingen bij de rechter. Dit is voor de relatie tussen jullie beide natuurlijk niet bevorderlijk en het is ook aan te raden om samen tot een goede oplossing te komen.
Om het helemaal rond te krijgen dat één van jullie in de woning blijft wonen zal er een akte van verdeling moeten komen. Deze akte zorgt ervoor dat de woning op de naam komt van degene die verantwoordelijk gaat zijn voor de betaling van de hypotheek. Deze manier zorgt er ook voor dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Dit kan wel het geval zijn als er een nieuwe hypotheek afgesloten moet worden. De akte van verdeling wordt opgemaakt door een notaris.
Scheiden met een koophuis?
Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.
Wij zijn onpartijdig
Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.
6 dagen per week bereikbaar
Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.
Vaste prijs
Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.
Zonder advocaat
Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.
Kinderen op de eerste plaats
Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.
Scheiden met subsidie
Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.
Klantbeoordeling: 9
Meer dan 10 jaar ervaring!
Wij leveren vakwerk
2000+ scheidingen per jaar
Laat ons jou helpen
Robert den Nijs
Dossiermanager
Wat zeggen onze klanten
“Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.
Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!
Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.
Vaste prijs
Zeer ervaren
Kinderen eerst
Onpartijdig