Recht op huurwoning na scheiding

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Je woont samen in een huurwoning, maar besluit te gaan scheiden. Doordat je getrouwd bent hebben jullie allebei evenveel recht op de woning. Je zult er met elkaar uit moeten komen wie er in de woning kan en mag blijven wonen. Maar hoe kom je er uit met elkaar en welke stappen kun je nemen?

Recht op de huurwoning

Beide partners hebben evenveel recht op de huurwoning. Het maakt niet uit op welke manier je getrouwd bent. Of het nou in gemeenschap van goederen, met huwelijkse voorwaarden of slechts een geregistreerd partnerschap is; het recht op de huurwoning is altijd verdeeld over beide partners. Dit kan natuurlijk voor een moeilijke discussie zorgen bij een scheiding. Het is namelijk ook niet van belang of je naam wel of niet op het huurcontract staat. Zo heeft de hoofdhuurder dus evenveel recht op de woning als de andere partner.

Mocht je er samen niet uitkomen wie er in de woning kan blijven wonen, dan is het verstandig om de hulp in te schakelen van een mediator. Een mediator komt namelijk op voor de belangen van beide partijen. Als het vervolgens nog niet lukt om een compromis te sluiten, kun je de kwestie aan de rechter voorleggen. De rechter moet dan een besluit nemen over wie er in de woning kan blijven wonen. De rechter zal naar de gehele situatie kijken. In het geval van kinderen is er een grote kans dat de rechter besluit dat de huurwoning voor de partner is die meer dan de helft van de tijd voor de kinderen zal zorgen.

Als jullie geen kinderen hebben kijkt de rechter naar andere zaken die van belang kunnen zijn voor de woning. Ten eerste is het belangrijk wie de woning kan betalen. Verder kan de rechter nog kijken naar wie er het meest afhankelijk is van de buurt waarin de woning zich bevindt of wie van de twee partners het makkelijkst een andere woning kan vinden. Als je niet wil dat de rechter een besluit neemt over deze zaak kun je eerst gebruik maken van een mediator. Deze kan met jullie in gesprek en het hebben over de zaken waar anders een rechter uitspraak over zou doen. Zo kun je toch proberen er gezamenlijk uit te komen. Ben je op zoek naar een mediator bij jou in de buurt? Scheidingsprofs heeft gespecialiseerde mediators voor elke situatie. Klik hier om een geschikte mediator te vinden.

Wat gebeurt er tijdens de scheiding?

Het kan zijn dat jullie nog op goede voet samen kunnen leven in de huurwoning, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat jullie tijdens de scheiding al apart van elkaar willen wonen. Om ervoor te zorgen dat je tijdens de scheiding in een huurwoning kunt blijven wonen, kun je bij de rechter het gebruik van de woning aanvragen via een voorlopige voorziening. Als deze wordt toegekend moet je partner het huis verlaten en kun je tot de scheiding definitief is gebruik maken van de woning. Deze voorlopige voorziening vraag je aan bij de rechter via een verzoekschrift. Dit verzoekschrift moet ingediend worden door een advocaat en staat volledig los van het verzoek om scheiding.

Wat als ik de huurwoning moet verlaten?

Het is niet makkelijk om snel een nieuwe woning te vinden als je de gezamenlijke huurwoning moet verlaten. Veel mensen zullen er voor kiezen om eerst een tijdelijke slaapplek te vinden bij bekenden of vrienden. Dit is niet voor iedereen mogelijk en daarom is het mogelijk om sneller een huurwoning te vinden door middel van een urgentieverklaring. Een urgentieverklaring is aan te vragen bij woningbouwverenigingen, zodat je voorrang krijgt op huurwoningen en hopelijk sneller ergens terecht kan.

De urgentieverklaring kan alleen aangevraagd worden zodra de scheiding voltrokken is. Het is afhankelijk van de woningbouwvereniging en de gemeente in welke gevallen zij een urgentieverklaring verstrekken. Als het een scheiding betreft waarbij je de zorg van de kinderen voor een deel, of in z’n geheel op je moet nemen, dan krijg je in veel gevallen een urgentieverklaring. Het kan belangrijk zijn dat je aan kunt tonen dat je veel gedaan hebt om een woning te behouden of dat je al veel gedaan hebt om een andere woning te vinden.

Zodra één van jullie de oorspronkelijke huurwoning verlaten heeft is het belangrijk om na de scheiding de tenaamstelling op het huurcontract aan te passen. Zo word je meteen hoofdhuurder en is het eigenaarschap goed geregeld. Mocht je hiervoor nog geen hoofdhuurder geweest zijn, dan kan het verstandig zijn om een technische inspectie aan te vragen. Hierdoor ben je goed op de hoogte van de staat van het huurhuis. Je kunt dan vaak bij woningbouwverenigingen de gebreken aangeven of bepaalde zaken laten repareren.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig