Hypotheek bij scheiden van tafel en bed
Vragen over de hypotheek bij een scheiding van tafel en bed? Onze experts helpen je graag.
De gevolgen van scheiden van tafel en bed voor de hypotheek
Je hebt met je partner besloten om te gaan scheiden. Waarschijnlijk weet je niet precies wat er nu allemaal op je afkomt en wat er allemaal besloten moet gaan worden. Wel wil je het op een zo goed mogelijke manier afsluiten. Daarvoor zijn er veel verschillende opties die in bepaalde situaties handig kunnen zijn. In alle situaties kan Scheidingsprofs je helpen. Zo kun je kiezen om te scheiden van tafel en bed. Maar wat houdt dit in? En welke gevolgen heeft dit voor je hypotheek?
Wat is scheiden van tafel en bed?
Het scheiden van tafel en bed is een procedure die je in gaat waarin je uit elkaar gaat maar niet officieel van elkaar gaat scheiden. Het huwelijk blijft dus in stand maar verder zijn er veel overeenkomsten met het echte scheiden. De partners gaan uit elkaar, gaan gescheiden wonen en alle spullen worden verdeeld onder beide partners. Ook de procedure die je verder doorgaat is gelijk aan een gewone echtscheiding.
Er zijn een aantal gevolgen van het scheiden van tafel en bed. Voor de wet blijf je getrouwd en ook in het geval van financiële zaken zoals pensioenen blijft de pensioenuitvoerder jullie zien als getrouwd stel. Daarom blijft bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen voor elkaar doorlopen. Ook bij deze niet volledige scheiding moet er een rechter een uitspraak doen over de scheiding. Dat zal de rechter doen als blijkt dat de verhouding niet meer houdbaar is.
Naast spullen verdelen en financiële afspraken die gemaakt moeten worden kan het zijn dat je afspraken moet maken over kinderen. Hiervoor zal, net als bij een gewone scheiding, een ouderschapsplan geschreven moeten worden met daarin de plannen over wie er op welke momenten zorg draagt voor de kinderen en of er eventuele alimentatie betaald moet worden.
Wat zijn de voordelen van scheiden van tafel en bed?
Er zijn twee belangrijke redenen waarom mensen kiezen voor een scheiding van tafel en bed. Vooral vroeger gebeurde het veel vanwege geloofsovertuiging. Omdat volgens sommige geloven je niet van elkaar mag scheiden en mensen zich graag aan deze regels houden werd er vaak voor deze optie gekozen als je toch uit elkaar wilt. Inmiddels daalt het aantal gelovigen in Nederland en daarmee ook het aantal scheidingen van tafel en bed dat vanwege deze reden voltrokken worden.
Een andere reden om voor deze manier van scheiden te kiezen is de wens om financieel onafhankelijk te zijn van je partner. Door te scheiden van tafel en bed ben je volledig zelf verantwoordelijk voor je financiën en ben je ook voor belastingregels, verzekeringen en andere zaken onafhankelijk van je partner. Toch zijn er ook andere mogelijkheden om dit te regelen. Zo kun je er samen met je partner voor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Deze zijn ook tussentijds te wijzigen mochten er zaken veranderen in de financiële situatie van één van de partners.
Hoe wordt de hypotheek geregeld na scheiding van tafel en bed?
Ook hier gelden dezelfde regels als bij een echtscheiding. Toch zijn er veel verschillende situaties denkbaar rondom een hypotheek. Bij elke situatie kunt u terecht bij Scheidingsprofs. Het kan zijn dat één van jullie de eigenaar is van het huis. De eigenaar van het huis kan dan gewoon in het huis blijven wonen. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd zullen er wel afspraken gemaakt moeten worden over de woning.
Als beide partners eigenaar van het huis zijn kun je verschillende opties kiezen voor het huis. Het kan zijn dat het huis verkocht wordt; dit gebeurt vaak als geen van jullie beiden de hypotheek alleen kan betalen. Een andere optie is dat één van de twee wel de volledige hypotheek op zijn of haar rekening neemt en in het huis blijft wonen.
Wel moet er aan de hypotheek iets veranderen. Deze kan volledig overgenomen worden of er kan een nieuwe hypotheek afgesloten worden. Beide opties zijn in de praktijk niet eenvoudig om snel te regelen. Het is dus verstandig om voorafgaand aan het besluit om te scheiden van tafel en bed alvast na te denken en afspraken te maken over hoe er met het huis en de hypotheek omgegaan wordt. Zolang de hypotheek nog niet is overgenomen of er nog geen nieuwe hypotheek is afgesloten zijn beide partners nog aansprakelijk voor het betalen van de maandlasten. Dat geldt dan ook voor een situatie waarin een partner niet meer in het huis woont.
Scheiden met een koophuis?
Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.
Wij zijn onpartijdig
Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.
6 dagen per week bereikbaar
Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.
Vaste prijs
Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.
Zonder advocaat
Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.
Kinderen op de eerste plaats
Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.
Scheiden met subsidie
Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.
Klantbeoordeling: 8.9
Meer dan 10 jaar ervaring!
Wij leveren vakwerk
2000+ scheidingen per jaar
Laat ons jou helpen
Robert den Nijs
Dossiermanager
Wat zeggen onze klanten
“Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.
Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!
Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.
Vaste prijs
Zeer ervaren
Kinderen eerst
Onpartijdig