Weigering medewerking bij huis verkoop
Complicaties omtrent de hypotheek door verkoopweigering? Onze experts helpen je graag.
Wat als je partner weigert mee te werken aan het verkopen van het huis?
Zodra je besloten hebt om te gaan scheiden moet je een keuze gaan maken over de toekomst van jullie woning. Als je gezamenlijk eigenaar bent van de woning heb je ook allebei recht op de helft van de waarde van de woning en moet je het samen eens worden over wat je met de woning gaat doen. De keuze gaat tussen het verkopen van het huis of dat één van jullie beiden in het huis blijft wonen. Maar wat gebeurt er als jij het huis graag wil verkopen, maar je partner weigert daaraan mee te werken?
Hoe ontstaat deze situatie?
Problemen rondom de verkoop van het huis kunnen ontstaan als er geen goede afspraken gemaakt zijn over deze situatie. Het is begrijpelijk dat bij een huwelijk niet meteen nagedacht wordt over de zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding. Voor veel mensen zal dan ook gelden dat er niks is afgesproken en jullie beiden hetzelfde recht hebben ten opzichte van de woning.
Een scheiding kan grote financiële gevolgen hebben voor de kosten rondom het huis voor beide partners. Als één van beide partners wil blijven wonen in het huis dan moet hij of zij de andere partner uitkopen. Dit is het geval wanneer de waarde van het huis hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Precies de helft van deze overwaarde moet betaald worden aan de partner. Als juist de hypotheekschuld hoger is dan de waarde dan is er sprake van restschuld. Deze schuld kan voor de problemen zorgen. Beide partners moeten namelijk de helft van deze schuld op zich nemen en dit kan de reden voor één van de partners zijn om niet mee te werken aan de verkoop.
Ook kan het zijn dat juist het uitkopen van de andere partner moeilijk blijkt te zijn. Hier moet soms een nieuwe hypotheek voor afgesloten worden of een andere vorm van financiering. Dit kan voor veel vertraging zorgen in het proces. Als één van de twee graag in het huis wil blijven wonen maar moeite heeft met het afsluiten van de juiste financiering kan het lang duren voordat er definitief iets geregeld is. Het kan zijn dat de andere partner dit te lang vindt duren of geen vertrouwen heeft in de financiering waardoor deze het huis graag wil verkopen.
Wat kan ik doen om het huis alsnog te verkopen?
Er zijn verschillende opties om druk uit te oefenen op de andere partner om het huis te verkopen. Het is wel belangrijk dat in de echtscheidingsstukken vastgelegd is dat de ex mee moet werken aan de verkoop. Als dit het geval is dan kun je als eerste optie een boete claimen van €500 voor iedere dag dat de medewerking geweigerd wordt. Voor veel partners is dit niet de meest gewenste optie, omdat je daarmee het contact verder verslechtert.
Je kunt ook bij de rechter vragen om een ‘machtiging tegeldemaking’. Deze machtiging zorgt ervoor dat je zonder medewerking van de ander de woning kan verkopen. Deze machtiging wordt door de rechter vaak via een kortgeding uitgegeven. Op deze manier kost het niet te veel tijd en kun je snel verder. Er ontstaat hierdoor wel een situatie waar een ex-partner in een huis blijft wonen dat verkocht wordt zonder zijn of haar medewerking.
Als laatste optie kun je de woning zelf nog overnemen als je ex-partner dit niet doet of het uiteindelijk niet rond krijgt. Via een normale procedure in de rechtbank kun je een ‘toedeling aan uzelf’ aanvragen. Ook hier moet de rechter een besluit nemen en je kunt de rechter vragen om ook de overnameprijs te bepalen. Zo kun je zonder medewerking van de partner de overname rondmaken.
Het is geen eenduidige situatie waarbij een partner het huis niet wil verlaten of verkopen. Je kunt in gesprek proberen te blijven met je partner en als blijkt dat deze echt niet wil meewerken je laten voorlichten door een juridisch adviseur over de andere opties. Omdat elke situatie anders is, kan ook de oplossing in specifieke gevallen verschillen. Uiteindelijk ontstaat het probleem vaak omdat er financieel niet de beste optie gevonden kan worden. Probeer zodra je besloten hebt om te gaan scheiden contact op te nemen met onze hypotheekverstrekker of met een andere financieel adviseur. Zo krijg je een beter overzicht van de mogelijkheden rondom het huis en voorkom je mogelijke conflicten.
Scheiden met een koophuis?
Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.
Wij zijn onpartijdig
Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.
6 dagen per week bereikbaar
Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.
Vaste prijs
Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.
Zonder advocaat
Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.
Kinderen op de eerste plaats
Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.
Scheiden met subsidie
Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.
Klantbeoordeling: 8.9
Meer dan 10 jaar ervaring!
Wij leveren vakwerk
2000+ scheidingen per jaar
Laat ons jou helpen
Robert den Nijs
Dossiermanager
Wat zeggen onze klanten
“Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.
Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!
Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.
Vaste prijs
Zeer ervaren
Kinderen eerst
Onpartijdig