Voor beide ouders is een scheiding vaak een grote stap, zeker wanneer er jonge kinderen bij zijn betrokken. Een beslissing hierover maken duurt vaak dan ook enige tijd. Het kan daarom voorkomen dat beide ouders al een tijdje aan het idee van de aankomende scheiding zijn gewend, terwijl het kind voelt dat er iets veranderd is maar niet precies weet wat. Het is belangrijk om te zorgen dat er een goede dialoog met je kinderen ontstaat zodat zij ook aan het idee gewend kunnen raken. Een goed gesprek zorgt er vaak voor dat de rest van de scheiding beter verloopt.
Wanneer?
Voordat het gesprek met je kinderen plaatsvindt, is het belangrijk dat er eerst een gesprek tussen beide ouders plaatsvindt. Door te zorgen voor duidelijke communicatie tussen de twee ouders kan er een betere basis worden gelegd voor het gesprek met de kinderen. Je kunt op deze manier duidelijke afspraken maken over de omgang tussen jullie als ouders in de toekomst, en over hoe jullie in de toekomst met de kinderen omgaan. Hierbij moet je ook rekening houden met andere familieleden zoals de schoonouders. Het is voor de kinderen heel belangrijk dat ze contact blijven houden met familieleden.
Wanneer je alles duidelijk hebt geregeld met de andere ouder is het tijd om de kinderen te vertellen over de aankomende scheiding. Veel ouders zien erg op tegen dit gesprek. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd neemt om het gesprek voor te bereiden en na te denken over wat je wilt zeggen.
Het gesprek
Het gesprek over de aankomende scheiding kan het beste door beide ouders samen worden gevoerd. Op deze manier krijgen de kinderen de indruk dat de beslissing gezamenlijk is, en deze in harmonie is gemaakt. Zorg dat er voor de tijd wordt afgesproken hoe het gesprek gaat verlopen en wie wanneer het woord doet. Tijdens het gesprek is het belangrijk dat er conflicten voorkomen worden. De focus ligt op de belangen van de kinderen. Dit betekent ook dat er ruimte zijn voor alle vragen en gevoelens die er bij de kinderen naar boven komen.
Zorg ervoor dat er tijdens het gesprek naar voren komt dat beide ouders in de toekomst zullen proberen goed samen te werken. Als de kinderen al iets ouder zijn kun je ze betrekken bij sommige beslissingen. Op deze manier ontstaat er een duidelijk beeld van de wensen van de kinderen.
Als er veel leeftijdsverschil tussen de kinderen zit kan het soms beter zijn om het gesprek los te voeren. Zo is er evenveel aandacht voor ieder kind en kunnen ze alle vragen stellen die ze hebben, zonder dat het gesprek door één kind wordt gestuurd.
Kies een rustig moment uit voor het gesprek. Doe dit niet voor het slapen gaan, een toets, of een sportwedstrijd. Bij voorkeur voer je het gesprek in het weekend, zodat er voor iedereen ruimte is om te doen waar ze zich goed bij voelen.
Wat vertel je je kinderen?
De inhoud van het gesprek is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Wanneer de kinderen jong zijn, is het beter om niet te veel details te delen. De details maken de scheiding verwarrend en vervelend voor jonge kinderen. Het kan voorkomen dat oudere kinderen wel vragen naar details om de situatie beter te begrijpen. Hoewel het niet perse verkeerd is om meer toelichting te geven moet je ervoor uitkijken dat je kinderen niet opzadelt met zorgen, of je onbewust je partner negatief afschildert.
Ongeacht de leeftijd, moeten de kinderen in ieder geval duidelijk begrijpen waar de scheiding tot leidt: beide ouders zijn niet meer samen en zullen niet meer in één huis wonen. Communiceer duidelijk dat de beslissing door beide ouders is gemaakt. Wanneer je kind het idee krijgt dat de fout bij één van de ouders ligt, kan dit de relatie tussen ouder en kind beschadigen. Zorg er ook voor dat kinderen niet het idee krijgen dat zij een oorzaak zijn van de scheiding.
Respecteer de reactie
Een scheiding van twee ouders roept bij kinderen veel vragen op. Bied zoveel mogelijk duidelijkheid aan je kinderen en beantwoord de vragen die ze hebben. Het kan heel goed zijn dat deze vragen niet direct naar voren komen tijdens het gesprek. Sommige kinderen willen liever eerst verwerken wat ze hebben gehoord, en hebben in een later stadium veel vragen. Geef ze de ruimte om hun gevoelens te verwerken en na te denken over de vragen die ze later misschien willen stellen. Respecteer de reactie van je kinderen. Het is niet meer dan normaal dat ze verdrietig of boos zijn. Ze moeten de ruimte krijgen om deze gevoelens te uiten, zonder ze weg te moeten stoppen. Wanneer de kinderen niet willen praten is het aan te raden om het gesprek op een later moment te vervolgen.
Zijn er kinderen onder de 18 betrokken bij jullie scheiding? Onze scheidingsprofs helpen jullie graag. Klik hier voor ‘Scheiden en kinderen‘.