Kan ik mijn hele onderneming kwijtraken door een scheiding?

Eén van de eerste dingen die je je afvraagt als je wilt scheiden en een eigen onderneming hebt, is wat voor effect de scheiding heeft op je onderneming. Veel ondernemers zijn vaak al jaren bezig met het opbouwen van een bedrijf, maar zijn niet volledig op de hoogte van de regelgeving omtrent rechten en plichten die een partner heeft in het geval van een scheiding.

Hoewel het theoretisch gezien wel mogelijk is om de onderneming kwijt te raken door een scheiding, zal dit in de praktijk vrijwel nooit gebeuren. Er wordt namelijk gekeken naar de financiële gezondheid van zowel het bedrijf als beide ex-partners. Het is in geen enkele situatie gunstig om de het bedrijf in financiële problemen te brengen. Dit heeft namelijk een groot nadelig effect op beide ex-partners en eventuele kinderen.

 

Alternatieve oplossingen

Wanneer je de helft van de waarde van het bedrijf moet ‘afstaan’ en uit het bedrijf moet halen omdat je getrouwd bent in gemeenschap van goederen is er een grote kans dat het bedrijf dit niet overleeft. Er wordt in zo’n geval dus vaak gekeken naar alternatieve oplossingen. Bij de verdeling van de onderneming bij een huwelijk in gemeenschap van goederen moeten er veel zaken worden bepaald. In de eerste plaats moet er worden gekeken naar de waarde van het bedrijf. Hierbij wordt er gekeken naar de winst, en de dividenden, maar ook naar eventuele schulden.

 

De waardebepaling van jouw bedrijf

De waardebepaling van een bedrijf is een ingewikkelde zaak, zeker wanneer het om een b.v. gaat die meerdere mensen in dienst heeft. Er zijn verschillende berekeningen die toegepast kunnen worden om de waarde te bepalen. Hierbij kan het gaan om de nettowinst, de jaaromzet, of bijvoorbeeld de klantwaarde. Het is raadzaam om een onafhankelijke expert in te schakelen om de waarde van de onderneming te laten berekenen. Wanneer de waarde is vastgesteld hebben beide partners bij een huwelijk in gemeenschap van goederen recht op de helft van deze waarde, tenzij er in de huwelijkse voorwaarden andere afspraken zijn gemaakt.

 

De continuïteit van het bedrijf

Nu er bekend is welke waarde behoort tot de andere partner, kan er worden gekeken naar het effect hiervan op de onderneming. Wanneer de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt, wordt er gekeken naar mogelijkheden om het bedrijf gezond te houden. Bij een eenmanszaak moeten er afspraken worden gemaakt over een betaalregeling. Op deze manier wordt de continuïteit van het bedrijf bewaakt, maar krijgt de andere partner in de toekomst wel waar hij/zij recht op heeft. In het geval van een BV moet er een aandelenoverdracht plaatsvinden waarbij de ex-partner wordt uitgekocht.

 

Effect op de pensioenverdeling

Er moet ook worden gekeken naar het effect dat de pensioenverdeling heeft. Wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen moet er ook een deel van het opgebouwde pensioen worden afgestaan aan de ex-partner. Omdat de opbouw van dit pensioen in eigen beheer gebeurt, kan dit ook een effect hebben op de continuïteit van het bedrijf. Dit is met name het geval wanneer het pensioengeld is belegd. Ook hier wordt er gekeken naar de financiële situatie van het bedrijf en beide partners. De ex-partner heeft altijd recht op een deel van het opgebouwde pensioen, maar er kunnen uitzonderingen worden gemaakt wanneer het bedrijf in zwaar weer komt te verkeren door het uitkeren van het pensioen.

Is de echtscheiding nog niet officieel? Dan is het mogelijk om alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen waarin je een overeenkomst over de verdeling van het bedrijf bereikt. Dit kan de situatie makkelijker maken wanneer je besluit te scheiden. Om de huwelijkse voorwaarden op te stellen moeten zowel jij als je partner het eens zijn over de afspraken. Op deze manier kun je de continuïteit van het bedrijf garanderen. Onze Scheidingsprofs kunnen jullie hiermee helpen.