Wat voor effect heeft een scheiding op mijn onderneming?

Het aantal ondernemers in Nederland is al jaren aan het stijgen. Dit geldt ook al enige tijd voor het aantal scheidingen. Als vanzelfsprekend zorgt dit ervoor dat steeds meer ondernemers scheiden. Wanneer je gaat scheiden als ondernemer komen er vaak veel ingewikkelde zaken bij de scheiding kijken. Er zijn dan ook verschillende dingen waar je als ondernemer rekening mee moet houden.

Er is niet één standaard stappenplan dat gevolgd kan worden wanneer je gaat scheiden als ondernemer. Iedere scheiding, ieder bedrijf, en iedere situatie is immers anders. Hierdoor ontstaan veel vragen over de rechten en plichten die gepaard gaan met een eigen onderneming. De voornaamste zaken waar rekening mee moet worden gehouden zijn de huwelijksvorm, de bedrijfsvorm, de rol van de partner in de onderneming, en het effect van de beslissingen op de onderneming.

 

De huwelijksvorm

Wanneer je kiest om samen met je partner door het leven te gaan zijn er verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Dit zijn bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap of een huwelijk in gemeenschap van goederen. In deze gevallen is het bedrijf nagenoeg altijd eigendom van beide partners tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld waarin jullie schriftelijk een andere overeenkomst zijn aangegaan. Hebben jullie geen huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan valt het bedrijf vaak onder het te verdelen vermogen.

 

Bedrijfsvorm

Ook de gekozen bedrijfsvorm is van invloed op de onderneming bij een scheiding. Wanneer je een eenmanszaak hebt en getrouwd bent in gemeenschap van goederen is het bedrijf van beide partners. De waarde van de onderneming zal dus verdeeld moeten worden tussen de partners. In het geval van een b.v. kan één van de partners uitgekocht worden of kunnen de aandelen worden verdeeld.

 

Waarde van het bedrijf

De waarde van het bedrijf kan ook meespelen bij een scheiding, zeker wanneer één van de partners recht heeft op een deel van deze waarde. Voor de waardeberekening wordt vaak een objectieve partij ingeschakeld. Hiermee wordt voorkomen dat de waarde niet eerlijk wordt verdeeld aan de hand van een overheersende invloed van één van de partijen.

 

Continuïteit van het bedrijf

Bij een scheiding wordt er ook rekening gehouden met het bedrijf, en het effect dat de scheiding hierop heeft. Het kan voorkomen dat de waarde van de onderneming volgens de regels verdeeld moet worden maar dat de onderneming hierdoor in zwaar weer komt. Dit werkt natuurlijk nadelig voor alle betrokkenen, waardoor dit wordt tegengehouden. In dit geval zullen er afspraken voor de lange termijn worden gemaakt, waarbij er bijvoorbeeld een betalingsregeling wordt getroffen.

 

De rol van de partner in de onderneming

Bij sommige partners werkt het huwelijk niet meer, maar verloopt de samenwerking in het bedrijf wel heel goed. Het is dan een mogelijkheid om dit voort te zetten. In dit geval is het wel van belang dat de zakelijke afspraken op papier worden gezet. Mochten er in de toekomst dan toch conflicten ontstaan, dan zijn er al schriftelijke afspraken die kunnen worden nagekomen.

 

Alimentatie

Er wordt altijd gekeken naar het voortbestaan van de onderneming in het geval van een scheiding. Het is namelijk van belang dat de onderneming winstgevend blijft. Dit is niet alleen van belang voor het bedrijf en eventuele werknemers, maar ook voor de privésituatie van de eigenaar(s). Wanneer er kinderen zijn betrokken bij een scheiding moet er namelijk ook alimentatie worden betaald. Als één van de partners dankzij de waardeverdeling in een lastige financiële situatie belandt, is dit ook nadelig voor de andere partner. Er wordt dus gezocht naar een regeling waarbij beide partijen financieel gezond blijven zodat er ook aan de alimentatieplicht kan worden voldaan.

 

Een mediator als extra hulplijn

Er zijn dus veel zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat scheiden als ondernemer. Als je nog in goed overleg bent met je ex-partner is het raadzaam om samen te overleggen hoe jullie de zaken omtrent het bedrijf willen afspreken. Bij Scheidingsprofs kun je dit samen online regelen of een mediator inschakelen hiervoor. Omdat een mediator onpartijdig is, kan deze zorgen voor een goed gesprek waarbij de belangrijkste zaken besproken worden.