Scheiden of blijven?
Meer weten over scheiden en relaties
De keuze tussen scheiden en blijven kan een lastig dilemma zijn als je relatie in een mindere periode zit of helemaal op is. Uiteraard is dit een persoonlijke- en situatieafhankelijke keuze. Het is dan ook onmogelijk om je in dit artikel te adviseren of je van je partner moet scheiden of dat het een betere keuze is om bij je lief blijven. We kunnen je in dit artikel wel aangeven welke wegen je moet bewandelen bij de keuzes die je maakt.
Op welke momenten het vaakst besloten wordt om te scheiden
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het “scheidingsgedrag van Nederlanders”. Uit deze onderzoeken blijkt dat de vraag “scheiden of blijven” bij een mindere relatie vaak actueel wordt als de partners voor een langere tijd bij elkaar zijn. De beperkingen met betrekking tot de uitbraak van het corona virus (en dus de beperkingen in de vrijheid) kun je gerust zien als goed voorbeeld van een ware huwelijkstest. Hoeveel impact heeft het vaker en langer “verplicht als stel bij elkaar moeten zijn” op jouw huwelijk? Een vergelijkbare situatie wordt gecreëerd in de vakantie- en feestdagen periode. Aangezien je gedurende een vakantieperiode en tijdens de feestdagen ook een langere tijd bij elkaar bent, in dit geval op vrijwillige basis, kun je ook dit soort tijden zien als een ware huwelijkstest! Je hebt immers alle tijd en alle gelegenheid om je te ergeren en te storen aan de slechte eigenschappen van een ander. De keuze voor scheiden of blijven, wordt hiermee een vakantie- ,en feestdagen- én een pandemie gerelateerde keuze!
Blijf je bij elkaar of kies je voor een echtscheiding?
Nogmaals: we kunnen je niet adviseren of je bij elkaar moet blijven of dat je moet kiezen voor een echtscheiding. We kunnen je wel adviseren welke stappen je kunt ondernemen als je huwelijksbootje in het zicht van de haven lijkt te komen. In beide situaties kun je er immers voor kiezen om een mediation traject te doorlopen. Mediation is immers een vorm van conflicthantering dat breed toepasbaar is. Je kunt voor mediation kiezen met als doel om je relatie te redden maar ook om als scheidend stel gezamenlijk een echtscheidingstraject te kunnen doorlopen. Uiteraard moet je voor deze laatste stap een deurtje verder zijn. Maak je de keuze om de deur van de “relatie-mediator” te openen of kies of voor de deur van een echtscheidingsmediator?
Voor het beantwoorden van de vraag (scheiden of blijven) moet je voor jezelf beoordelen in welke categorie jouw relatie zit:
- Relaties waarvan de problemen tussen de partners op te lossen zijn.
- Relaties waarbij de problemen dusdanig groot en gecompliceerd zijn, dat het maar de vraag is of deze problemen op te lossen zijn, dit een hele tijd zal duren of heel veel moeite zal kosten. In dat geval moet je jezelf vragen of het de relatie waard is om dit te proberen.
Naar je huwelijk kijken als een rechter of als een dokter
Als je in een huwelijkscrisis zit (laten we deze term maar gebruiken) loert het gevaar dat je jouw relatie op een verkeerde manier tegen het licht gaat houden. Veel mensen gebruiken hiervoor de denkbeeldige weegschaal en zetten de plus- en de minpunten tegenover elkaar. Dit is een manier waarop een rechter naar je relatie zou kijken. Hoewel er weinig nadelen van deze methoden te benoemen zijn, is het goed om te weten dat het lastig te bepalen is welke factor voor jou zwaarder weegt Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het beeld van je partner aan verandering onderhevig is. De weegschaal komt nooit echt stil te hangen waardoor het lastig is om een “eindoordeel” te vormen.
Als je naar je relatie kijkt als een dokter zou doen, hanteer je een hele andere benaderingswijze. Een dokter kijkt immers niet naar de gevolgen maar juist naar oorzaken en mogelijkheden om dit te behandelen. Dit is uiteraard herkenbaar met de rol die een relatiemediator vervult. Als je in beeld hebt wat je “relatie issue” is, dan kun je hier wellicht wat aan doen. Het kijken naar je relatie door de bril van een dokter kan best confronterend en overweldigend zijn maar heeft als grote voordeel dat je wel de inzichten krijgt waar je op zoek bent bij maken van je keuze tussen scheiden en blijven.
Opties als je de keuze hebt gemaakt om te scheiden en niet te blijven
Je hebt diverse opties als je de keuze hebt gemaakt om te scheiden en dus niet te blijven. Zoals aangegeven is het doorlopen van een mediationtraject een veelgemaakte keuze bij het doorlopen van een echtscheidingstraject. De achterliggende gedachte van echtscheidingsmediation is dat scheidende partners in goed onderling overleg (lees: gezamenlijk ) de afspraken maken die van belang zijn om het huwelijk te ontbinden. Ze maken hiervoor gebruik van de ondersteunende- en adviserende rol van een echtscheidingsmediator. Deze begeleiding kan zelfs desgewenst online worden aangeboden. Een echtscheidingsmediator zal uiteraard een neutrale rol vervullen en uitsluitend adviseren omdat beide scheidende partners gebruik maken van zijn of haar diensten. Hiermee wordt echter wel een aanzienlijke kostenbesparing gedaan en heb je als scheidend stel veel invloed op het tempo van het doorlopen van het traject. Voorwaarde is uiteraard wel dat je er beide het vertrouwen in hebt dat jullie in goed overleg tot de benodigde afspraken kunt komen. Daarnaast mag de situatie niet te ingewikkeld zijn, gezien het feit dat mediation een (voor een groot deel) zelfstandig karakter heeft. In geval van een vechtscheiding is mediation dus geen optie. In dat geval zul je ook waarschijnlijk niet voor het dilemma staan of je moet scheiden of blijven.
Meer informatie of persoonlijk advies over echtscheidingsmediation
Heb je behoefte aan meer informatie of persoonlijk advies over echtscheidingsmediation? Neem dan gerust contact op met onze Scheidingsprofs. We beantwoorden graag jouw vragen hierover en informeren je graag over je eventuele mogelijkheden om gebruik te maken van (echtscheidings) mediation. We wensen iedereen een lange- en vooral gelukkige relatie. Mocht dit in dit geval niet voor jullie zijn weggelegd, staan de Scheidingsprofs voor je klaar om je persoonlijk te helpen.
Alsjeblieft, jouw stappenplan!
Hieronder kun je het stappenplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.
Wij zijn onpartijdig
Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.
6 dagen per week bereikbaar
Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.
Vaste prijs
Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.
Zonder advocaat
Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.
Kinderen op de eerste plaats
Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.
Scheiden met subsidie
Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.
Klantbeoordeling: 8.9
Meer dan 10 jaar ervaring!
Wij leveren vakwerk
2000+ scheidingen per jaar
Laat ons jou helpen
Robert den Nijs
Dossiermanager
Wat zeggen onze klanten
“Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.
Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!
Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.
Vaste prijs
Zeer ervaren
Kinderen eerst
Onpartijdig